Ett litet kollage

Menu

"Grande Tradition"

Operakällaren, Stockholm

Fromage Gullspira émietté, girolles décapées et lavande séchée au sel.

Ur Konstnärsbaren

      En kokbok:

Gratinerad getmjölksost med vattenmelon och basilika

"Här har jag använt osten Frostmofjäll från Gullspira Gård. Det är den godaste svenska getmjölksosten. Tillsammans med vattenmelon och basilika blir det både gott och annorlunda."

Köksmästare Zvonko “Svampen” Sokcic på Restaurang KB, Stockholm.

I artikeln här bredvid nämns det Svenska kungaparets besök hos statsledningen i Ryssland.

Brulécréme av Naturnära getmjölk från Gullspira Gård med ingefärskaramell

Smulad Gullspiras Guld med syltade kantareller och soltorkad lavendel

Ur guideboken White över de främsta restaurangerna i Sverige:

"Restaurang Lux, Stockholm - Svensk mästarklass..... 

Här nämns specifikt Gullmese från Gullspira Gårdsmejeri, Uppland i följande ordalag: ”risk föreligger att man äter sig mätt innan det hela börjar.”

Här till vänster är en menyn från Drottningholms slott, där Drottning Silvia syns i halvbild på menyn eftersom hon var värdinna.

Som avslutning på måltiden står det “Fromages assortis de Gullspira Gård” Översatt till svenska blir det “Olika sorters ost från Gullspira Gård”.

"Gustav Vasa, som nog var sin tids störste landthushållare, uppskattade getens värde och underhöll, enligt bevarade inventarier ganska stora getstammar på flera af sina gårdar, från hvilka getmjölksostar levererades till kgl. hushållet".

Ur: Geten, dess natur, skötsel och vård

 av Vilh. Nauckhoff, 1908

Bockkillingen Gullspiras Ikaros fjorton dagar gammal vilar ut i hagen medan hans getmamma betar strax intill honom.

Ett helt ekologiskt jordbruk!

Getternas hö och bete får inte några kemiska behandlingar. De är helt fria från handelsgödsel och liknande produkter. Det är enbart ekologiskt hö som gäller här.

 

Våra mjölkgetter är av Roslagsras De är kulliga, (ej behornade) vilket gör att vi slipper stångskador. Och om getterna bråkar med varandra, så blir det inte så dramatiskt. Det blir alltså mer lugn och harmoni i besättningen.

Geten

- det förtalade charmtrollet

"Två av kungsgårdarna med mjölkgetter var belägna i nordöstra Uppland. Den ena låg i Österbybruk och den andra strax utanför Gimo, i Hökhuvud, och hette Hökhuvudberg"

 

"Liksom på alla andra kungsgårdar användes komjölken till smörproduktion, medan får och getmjölken gick till ostberedning"

Nordiska museets handlingar

Naturlig uppfödning. Mjölkgetterna lever tillsammans med sina killingar hela tiden, vilket i sin tur resulterar i friska och starka djur. Killingarna går alltså kvar i gethjorden och kan då få di av sin getmamma, och samtidigt "uppfostras" av henne på ett helt naturligt sätt. Efter två till tre månader är de stora nog att klara av hö och bete, och getmjölken går då oavkortat till gårdsmejeriet.

Lite information till konsument:

Vi har ingen försäljning på gården utan hänvisar till butik/saluhall i vårt närområde i Roslagen och Uppsala.

För mer information, ring Ulla-Brita och Kent Neibig, Gullspira Gård & Gårdsmejeri AB, telefon 0173-62050.

Copyright Gullspira Gård & Gårdsmejeri AB 2021