Gullspira Gårdsmejeri är ett uppländskt mikromejeri med mjölk och ostar!
Presentation av några ostsorter från Gullspira Gårdsmejeri
i Valö socken utanför Gimo, norra Roslagen
Egen tillverkning
Gullspira Gårdsmejeri etablerat 1978 med egen tillverkning av namnskyddade ostar, mese och desserter, gjorda på getmjölk.
Egna recept
Helt hantverksmässigt och småskaligt tillverkade efter egna recept. Ystade av 100% getmjölk och inga främmande tillsatser. EG-godkänd nr 3121.
Egna djur
"Från mjölk till ost", därför inga transporter av mjölk på vägarna, som försämrar dess kvalitet. All lagring av ostarna sker i speciella ostlager på gårdsmejeriet, för att ha full kontroll över hela tillverknings-processen.
Småskaligt - Regionalt
Gullspira Gård & Gårdsmejeri har som enda uppländska livsmedelsföretag hedrats med, att
få använda det uppländska landskapsvapnet.
Först med getmjölk i Sverige
Gårdsmejeriet fick 1983 tillstånd i ett Regeringsbeslut att tillhandahålla getmjölk. Tillståndet var unikt och därför undertecknat personligen av dåvarande jordbruksministern Svante Lundkvist.
Fakta om närings- och hälsoaspekter av getmjölk
Av Karin Jonsson, Livsmedelsvetenskap/Biologi och bioteknink, Chalmers, Göteborg.
baserad på den engelska rapporten
"Goat Milk - nutrition and health aspects"
Mjölken är rik på protein, kalcium, magnesium, fosfor, kalium och vitaminerna A, B2, C och D.
FORSLUNDSKA VILLAN, Östhammar
Osten Snödrottning är den vita kräm som är i botten på rätten. Ovanpå ligger rostade betor, hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör.
Skapad av Luke Hurst Fotografi Luke Hurst
JOHANNA & MAT, Uppsala
Rotfruktsgratäng med rotfrukter från Uppland och handgjord ost "Gullspiras Guld" gjord på getmjölk från Gullspira gård & Gårdsmejeri.
Skapad av Johanna Mellberg Fotografi Johanna Mellberg
Copyright Gullspira Gård & Gårdsmejeri AB 2022